Hypotheek oversluiten loont

Teveel Nederlanders gaan een hypotheek aan voor, laten we zeggen, dertig jaar, zonder er verder naar om te kijken. Terwijl de historisch lage rente van dit moment juist een motivatie moet zijn om die dikke map nog eens onder het stof vandaan te halen.

Hypotheek oversluiten loont
Hypotheek oversluiten loont

Als een hypotheek wordt afgesloten zit daar vaak een rentevaste periode in van vijf of tien jaar. Als deze periode voorbij is, kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten en zo een lagere rente te krijgen. Een hypotheek oversluiten voor de rentevaste periode is afgelopen kost vaak een boete.

Het loont om bij te houden wanneer de rentevaste periode van je hypotheek afloopt. Want de hypotheken van nu kunnen flink wat opleveren.
Danny Karijopawiro, onafhankelijk erkend hypotheekadviseur bij De Financiële Meesters, weet daar meer van: "De rentes staan momenteel op een historisch laag niveau en de kans is groot dat overstappen van geldverstrekker je aan een lagere rente kan helpen."  Als je tussentijds van hypotheekverstrekker wisselt, kunnen de renteomstandigheden dusdanig zijn, dat de bank je een boete oplegt. Karijopawiro: "Aan het einde van de rentevast-periode mag je bij de meeste banken echter boetevrij aflossen."

Er zijn meer redenen om die hypotheek map eens uit de kast te halen. Als je als consument zelf geen stappen onderneemt zul je er niet op vooruitgaan. De bank stuurt vanzelf wel een voorstel om te verlengen. Meestal is dit op het laatste moment, en wordt oversluiten lastig. Ook is de hypotheekmarkt nu veel transparanter dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Ook kan het zijn dat je huis momenteel wel onder de Nationale Hypotheek Garantie valt, en dat eerder niet deed. Dit kan je betere voorwaarden opleveren.

Al met al reden genoeg om eens goed naar je hypotheek te kijken, eventueel contact opnemen met een adviseur, deze kan namelijk een heleboel voor rekenen. Waardoor je misschien wel vele euro's kunt besparen.

Gepubliceerd op 21 oktober 2010 om 9:24 uur door de redactie.

Reageren