Nieuwe hypotheek richtlijnen zorgen voor beweging op de huizenmarkt

Sinds de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% is de Nederlander een stuk positiever over de huizenmarkt. Ook de nieuwe hypotheek richtlijnen waarbij banken geen hypotheken meer verstrekken boven 110% van de marktwaarde van het huis, zorgen voor een positief woningklimaat.

WoonBarometer is positief
WoonBarometer is positief

De Nederlandse consument is een stuk optimistischer over de huizenmarkt volgens WoonKennis. Sinds de verlaging van de overdrachtsbelasting en de wijziging in hypotheekrichtlijnen. Er kan namelijk niet meer aflossingsvrij worden geleend en banken verstrekken geen hypotheken meer boven de 110% van de marktwaarden van het huis. Deze veranderingen zorgen voor een beweging op de huizenmarkt.

De WoonBarometer van WoonKennis gaf aan dat 6% van de consumenten het in tweede kwartaal een gunstig moment vond om een woning te kopen. De overdrachtsbelasting werd 16 juni verlaagd door het kabinet voor één jaar. WoonKennis verwacht meer beweging op de huizenmarkt maar is nog sceptisch over de stand van de economie. Volgens het onderzoeksinstituut is de persoonlijke situatie van de koper doorslaggevend. Dat blijkt uit de WoonBarometer over het tweede kwartaal van 2011 van WoonKennis. WoonKennis dat een product van BouwKennis is, geeft marktinformatie over de bouw-, installatie-, woon-, en vastgoedmarkt.

WoonKennis geeft verder aan dat de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting zorgt voor stijgende huizenverkoop. Echter zal de markt weer stil kunnen vallen wanneer de overdrachtsbelasting terugvalt naar het oude peil. De cijfers die de WoonBarometer aangaven kwamen in het eerste kwartaal nog uit op -7 negatieve meningen. In het tweede kwartaal steeg het aantal positieve meningen naar +6. Dat komt doordat consumenten in het tweede kwartaal positiever zijn over het woningklimaat dan in het eerste kwartaal. In die periode zijn minder mensen negatief gaan denken over het klimaat op de woningmarkt, aldus de website van Woonkennis.

Gepubliceerd op 15 augustus 2011 om 16:53 uur door de redactie.

Reageren