Amerikaanse hypotheekaanvragen stijgen met ruim 21,2 procent

In Amerika zijn de hypotheekaanvragen afgelopen week flink gestegen ten opzichte van de week ervoor, om precies te zijn werden er 21,2 procent meer hypotheken door de Amerikanen aangevraagd.

Dit blijkt uit de cijfers van de Mortgage Bankers Association (MBA). Het zijn volgens de MBA voornamelijk de herfinancieringen die explosief toenamen. Van alle hypotheekaanvragen ging het in ruim 70 procent van de gevallen om een herfinanciering, een week daarvoor lag dat percentage op 67,9 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen met de bedoeling om een nieuw huis te kopen steeg met 1,5 procent ten opzichte van een week daarvoor. De verklaring van deze stijging kan gezocht worden in het feit dat Amerikaanse huiseigenaren hun voordeel willen doen nu de hypotheekrente aanzienlijk is gedaald.

Zo daalde de gemiddelde rente op een hypotheek met een looptijd van 15 jaar met 0,02 procent naar 4,52 procent. Ook de hypotheekente voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar daalde met 0,07 procent, waarmee deze op de laagste stand sinds 1990 staat (4,89 procent).

Sinds 1990 publiceerd de MBA wekelijks hun gegevens, in het wekelijks onderzoek word circa de helft van de Amerikaanse particulieren markt voor woonhypotheken onder de loop genomen.

Gepubliceerd op 18 maart 2009 om 14:34 uur door de redactie.

Reageren