Hypotheekgarantie mogelijk alleen nog voor starters

Mogelijk kunnen over enkele jaren alleen starters op de woningmarkt nog gebruik maken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De regels worden aangepast als De Kamer en het kabinet met elkaar instemmen.

Nationale Hypotheekgarantie straks vooral bedoeld voor starters
Nationale Hypotheekgarantie straks vooral bedoeld voor starters

Karel Schiffer van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de NHG regelt, zegt dat de eisen voor de staatsgarantie komende jaren zo streng zijn, dat minder dan de helft van de aanvragers er nog voor in aanmerking komt. Eerder gaven De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën al aan zich zorgen te maken omdat de overheid voor een steeds hoger bedrag garant staat. In totaal heeft 70% van de nieuwe hypotheken tot 3,5 ton een NHG-stempel. Bij scheiding of werkeloosheid staat de overheid dan garant voor de restschuld. Hierdoor rekenen banken een lagere rente.

De garantie was eigenlijk bedoeld om de lage inkomens aan een eigen huis te helpen, echter is het gebruik van de garantie afgelopen jaren geëxplodeerd, aldus Schiffer. Aanpassing van de regels zou volgens de stichting er voor moeten zorgen dat alleen mensen die anders geen leningen kunnen krijgen in aanmerking komen voor een NHG. In de nieuwe situatie zou dat vooral gaan om starters omdat zij doorgaans geen eigen geld hebben. Doorstromers zullen mogelijk nooit meer gebruik kunnen maken van de garantieregeling wanneer de regels worgen aangepast.

Volgens Schiffer blijven er straks nog ongeveer 50.000 garanties van de 120.000 over, die nu per jaar worden verstrekt. Daar moet volgens hem wel tegenover staan dat starters meer hypotheek kunnen blijven krijgen dan hun huis waard is. Starters kunnen nu nog een NHG tot 106% van de woningwaarde krijgen, maar in het Kunduz-akkoord is afgesproken dit terug te brengen naar 100%. Schiffer denkt dat op die manier de woningmarkt onderuit wordt gehaald: “Dan kunnen mensen pas na hun 35ste een huis kopen.”

Gepubliceerd op 21 mei 2012 om 12:46 uur door de redactie.

Reageren