Hypotheekkrediet wordt te gemakkelijk verstrekt in België

Makelaars en banken kennen te gemakkelijk hypotheekkrediet toe in België. Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat het erg gemakkelijk is een lening aan te vragen.

Kredietwaardigheid van consumenten in België wordt slecht gecontroleerd
Kredietwaardigheid van consumenten in België wordt slecht gecontroleerd

Uit onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop in België, blijkt dat de meeste financiële tussenpersonen te gemakkelijk hypotheekkrediet verstrekken en niet de juiste vragen stellen om de kredietwaardigheid van de consument te bepalen. Voor het onderzoek werden 49 financiële tussenpersonen zoals banken en makelaars onderzocht.

Een gezin met twee kinderen moest doen alsof ze een huis wilde kopen van 275.000 euro. Voor de aankoop van het huis wilde het gezin 215.000 euro lenen. Vervolgens moesten ze naar de maandelijkse afbetalingen vragen met inbegrip van schuldsaldoverzekering en woningverzekering. De maandelijkse last die de meeste tussenpersonen aanvaardbaar vonden voor dit gezin schommelde tussen 1.500 en 1.600 euro. Gelet op het inkomen, het ter beschikking zijnde kapitaal en de uitgaven, zou de maandelijkse last die het gezin maximaal aankon, 440 euro mogen bedragen, aldus Test-Aankoop.

Slechts 16% van de financiële tussenpersonen gaf aan dat de lening voor het huis te risicovol is. Echter ruim 70% die een lening wilde toestaan, vond een afbetaling van 1.500 euro en méér toelaatbaar. Opvallend was dat meer dan de helft van de tussenpersonen niet informeerde naar de huidige maandelijkse financiële lasten van het gezin. Daarnaast vroegen twee tussenpersonen niet eens naar het maandelijkse inkomen.

Hypotheekkredieten aanvragen in België bleek dus erg makkelijk te zijn. Test-Aankoop vindt echter dat er sprake is van verantwoorde kredietverlening wanneer een doorzicht en controleerbaar systeem is opgesteld om de maximale afbetaling per maand te bepalen.

Gepubliceerd op 17 oktober 2011 om 13:56 uur door de redactie.

Reageren