Hypotheekschuld Nederland blijkt mee te vallen

Daar waar veel financiële instellingen zich zorgen maken over een toenemende hypotheekschuld, blijken de zorgen onnodig. Dit stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een rapportage over de hypotheekmarkt.

Spaarhypotheek en toenemend eigen woningbezit wekken hogere hypotheekschuld
Spaarhypotheek en toenemend eigen woningbezit wekken hogere hypotheekschuld

Eerder werden er talloze berichten gepubliceerd over de torenhoge hypotheekschuld die Nederland zou hebben. Uit een rapport van de EIB lijken deze zorgen onnodig en is er niet altijd juist geredeneerd. De totale hypotheekschuld in Nederland gaat juist door de vergrijzing en de aflossing van hypotheken flink dalen.

In eerste instantie neemt de totale hypotheekschuld toe doordat steeds meer mensen een eigen woning hebben. Het eigen woningbezit steeg van 43% in 1985 naar 57% vorig jaar. Het woningbezit zal de komende jaren alleen maar toenemen, maar hier staat wel de vergrijzing tegenover. Daar komt bij dat steeds meer mensen komende jaren hun huis afbetalen.

De spaarhypotheek wekt het beeld dat de hypotheekschuld in Nederland erg hoog is. Echter wordt er bij de spaarhypotheek een bedrag gespaard, waarna de hypotheek meestal na dertig jaar in één keer wordt afgelost. Al die jaren telt de hypotheek wel mee bij de totale hypotheekschuld van Nederland. In 1985 werd de spaarhypotheek geïntroduceerd, dat zou betekenen dat vanaf 2015 er dus een golf aan aflossingen komt. In totaal zal dit volgens de EIB 220 miljard euro opleveren tussen 2015 en 2030.

Dit rapport van de EIB staat in die zin lijnrecht tegenover De Nederlandsche Bank (DNB). De DNB waarschuwde namelijk eerder nog voor de stijgende hypotheekschuld en stelde dat er maatregelen genomen moeten worden. EIB-directeur Taco van Hoek reageerde dan ook verbaast: “Ik heb nooit een berekening gezien van DNB waarop deze redenering gestoeld is.” Volgens van Hoek zouden slechts bij één op de honderd hypotheken al dan niet tijdelijke betalingsproblemen ontstaan.

Van Hoek denkt dan ook dat de woningmarkt weer in beweging kan komen door starters meer mogelijkheden te bieden. “Ik begrijp niet waarom een academicus van 28, met nog een hele salariscarrière voor de boeg, een hypotheek van slechts maximaal 4,5 keer het jaarsalaris kan krijgen”, zegt hij in het Financieele Dagblad. “Die man of vrouw kan nog jaren van salarisstijgingen tegemoetzien.”

Gepubliceerd op 9 februari 2012 om 10:25 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren