Hypotheekschuld neemt toe

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een doorsnee Nederlands huishouden eenvijfde van zijn vermogen heeft zien verdampen.

Hypotheekschuld neemt toe.
Hypotheekschuld neemt toe.

Een doorsnee Nederlands huishouden heeft in dit geval een eigen woning en een jaarinkomen van ongeveer 50.000 euro (anderhalf keer modaal). Wie zoveel verdient en in een huurhuis woont wordt in mindere mate getroffen.

Het CBS heeft vooral gekeken naar de ontwikkelingen op de woningmarkt en de invloed daarvan op het doorsnee Nederlandse huishouden. De gemiddelde huizenprijs is flink gedaald in 2009, en dat is een flinke aanslag op het vermogen.

Verder namen hypotheekschulden en persoonlijke schulden toe. Hierdoor is het vermogen van het doorsnee huishouden flink gedaald. En dat is vooral vervelend voor wie zijn woning moet verkopen.

Maar, het CBS maakte in april nog bekend dat het vermogen van huishoudens in 2009 was gestegen. Dat klopt. Bovenstaande slaat op het doorsnee huishouden, de gegevens uit april op het gemiddelde huishouden. Bij deze nieuwe gegevens zijn de arme en de rijke gezinnen buiten beschouwing gelaten.

Maar het klopt allemaal: de gemiddelde Nederlander is in 2009 rijker geworden, terwijl de doorsnee landgenoot juist armer werd. Gelukkig is het allemaal vermogen op papier. Wie zijn huis niet hoeft te verkopen, merkt niets in zijn portemonnee.

Gepubliceerd op 21 december 2010 om 13:39 uur door de redactie.

Reageren