Hypotheekverstrekker GMAC ontvangt miljarden

De van origine Amerikaanse hypotheekverstrekker GMAC heeft 7,5 miljard dollar ontvangen van het Amerikaanse ministerie van Financiën. GMAC is onderdeel van General Motors (GM) en was tot eind 2008 ook in Nederland op de hypotheekmarkt actief.

De 7,5 miljard dollar zal niet worden aangewend om extra hypotheken te verstrekken maar ter financiering van auto's. Het moederbedrijf van GMAC, het autobedrijf GM, verkeert namelijk in zwaar weer. De staatssteun moet het voor de Amerikaanse consument weer makkelijker maken om een auto te financieren. In Nederland is GMAC niet maar als hypotheekverstrekker actief maar nog wel met de verstrekking van autoleningen, veelal via de dealers van Chevrolet en Opel.

In Nederland verstrekte GMAC zo'n 50.000 hypotheken aan een groep consumenten welke normaal gesproken lastig een hypotheek kon afsluiten. Tegen het einde van 2008 stopte GMAC in Nederland "voor onbepaalde tijd" om nieuwe hypotheken te verstrekken. GMAC in Amerika werd in 1919 al opgericht en begaf zich in 1985 op de hypotheekmarkt en werd hard getroffen door de crisis op de huizenmarkt.

De 7,5 miljard dollar komt bovenop de 5 miljard dollar welke GMAC al eerder kreeg uit het noodfonds van de Amerikaanse overheid. In ruil hiervoor kan de overheid een meerderheidsbelang verwerven in GMAC.

Gepubliceerd op 23 mei 2009 om 15:57 uur door de redactie.

Reageren