Hypotheken geweigerd om erfpacht

Banken weigeren nieuwe hypotheken voor woningen op particuliere erfpachtgrond. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is dit is strijd met de Mededingingswet.

hypotheken geweigerd om erfpacht
hypotheken geweigerd om erfpacht

Woningbezitters met een particulier erfpachtcontract krijgen hun huis niet verkocht omdat potentiële kopers van de bank geen hypotheek krijgen. Al sinds vorig jaar probeert de VEH in overleg met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een eind te maken aan deze collectieve weigering van hypotheken voor panden met erfpacht.

Wegens het uitblijven van resultaat heeft de VEH vorige week een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De VEH wil dat banken hypotheekaanvragen voor woningen met erfpachtcontracten weer gaan behandelen zoals dat voorheen ook gebeurde. In Nederland staan vele tienduizenden woningen op grond die eigendom is van universiteiten, Staatsbosbeheer, boeren, kerken en andere particulieren. Tot 2010 was dit voor banken geen enkel bezwaar bij de verstrekking van hypotheken.

Banken geven aan bang te zijn dat de grondeigenaar de jaarlijkse erfpacht flink kan verhogen. Hierdoor kan de woningbezitter in betalingsproblemen raken. Sinds begin vorig jaar weigeren banken daarom bijna alle aanvragen voor hypotheken voor woningen die op pachtgrond staan.

Gepubliceerd op 28 maart 2011 om 12:17 uur door de redactie.

Reageren