IMF: zorgen over Nederlandse hypotheekschuld

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft weer alarm geslagen over de hoge hypotheekschuld van de Nederlandse consumenten.

IMF: zorgen over Nederlandse hypotheekschuld
IMF: zorgen over Nederlandse hypotheekschuld

Voor de tweede keer in drie jaar tijd slaat het IMF alarm over de, in hun ogen, te hoge hypotheekschulden van Nederlandse huishoudens. Deze zouden de stabiliteit van de financiële sector bedreigen.

Volgens het IMF behoren Nederlandse hypotheken ten opzichte van de huizenprijzen tot de hoogste ter wereld. Die situatie 'wordt verergerd door door de hypotheekrenteaftrek', stelt het IMF. Handhaving van de huidige spelregels op de hypotheekmarkt is waarschijnlijk niet goed voor de economie, aldus het fonds.

Hoewel het IMF voorstander is van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek heeft het zich niet uitgesproken over het besluit van het kabinet Rutte om de aftrek voorlopig in stand te houden. Wel bepleit het IMF een maximum aan de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van een huis.

Minister van Financiën De Jager gaat niet in tegen het oordeel van het IMF. Hij geeft wel aan dat tegenover deze huizenhoge hypotheekschuld ook 'een relatief hoog gespaard pensioenkapitaal' hebben. De Nederlandsche Bank kwam in november echter met cijfers die er op wijzen dat de gemiddelde schulden van Nederlanders zijn opgelopen tot een kwart van hun totale bezit, inclusief pensioen. In de jaren zeventig was dit nog minder dan 10%.

Gepubliceerd op 16 december 2010 om 9:49 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren