ING: vertrouwen in Nederlandse woningmarkt neemt toe

Nederlanders krijgen weer meer vertrouwen in de woningmarkt. Zowel bezitters als nieuwe kopers zijn optimistischer geworden in vergelijking met een kwartaal eerder, vooral de hypotheekrente is sfeerbepalend. Dit blijkt uit de ING Woonindex, een graadmeter wat het vertrouwen in de woningmarkt reflecteert.

Naast optimistischer zijn koopwoningbezitters wel voorzichtiger geworden, zo geeft 80% nu de voorkeur eraan om eerst de woning te verkopen alvorens ze een andere zelf kopen. Verder verwachten ze een half jaar de dubbele maandlasten voor beide woningen te kunnen betalen.

Doordat huizen langer te koop staan, blijkt vraag en aanbod steeds beter bij elkaar te komen. Zo is 44% van de verkopers bereidt om 5% van de vraagprijs af te halen als dit een koper over de streep kan trekken. Het aantal kopers kan ook toenemen, want 54% vindt het nu een goed moment om een woning aan te schaffen. Dit valt te verklaren door de huidige hypotheekrente en dat de ondervraagden verwachten dat deze hypotheekrente wellicht verder kan gaan zakken. Slechts 28% verwacht dat de hypotheekrente nog zal stijgen.

Verder denken kopers dat door het flinke aanbod op de woningmarkt, er meer te onderhandelen valt dan voorheen.

Gepubliceerd op 23 april 2009 om 14:57 uur door de redactie.

Reageren