Jan Nagel: Schaf aftrek hypotheekrente geleidelijk af

Als het aan de nieuwe politieke partij van Jan Nagel ligt zal de aftrek van hypotheekrente geleidelijk worden afgeschaft. Nagel noemt de hypotheekrenteaftrek onrechtvaardig.

Nagel's nieuwe politieke partij, OokU, vindt het huidige systeem onrechtvaardig. Want rijke huizenbezitters met een hoge hypotheek profiteren het meeste van de aftrek van hun hypotheekrente. Het voorstel van Nagel komt neer op een systeem waarbij nieuwe hypotheken in het begin volledig aftrekbaar zijn en vervolgens jaarlijks 3,33 procent verlaagd.

Het voorstel van Nagel zou starters moeten helpen aan een huis en dus ook een betaalbare hypotheek. Hillen van de CDA laat in een reactie weten het voorstel te begrijpen. Was de hypotheekrenteaftrek ooit in het leven geroepen juist voor deze starters, wordt hij nu gebruikt om 30 jaar onderhoud aan een woning te financieren.

Hillen zelf gaat een stapje verder en meent dat een aflossing van de hypotheek in 25 jaar mogelijk moet zijn met jaarlijkse stappen van 4 procent. Nagel zal a.s. dinsdag zijn partijprogramma presenteren, waarbij de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek in ieder geval onderdeel zal zijn.

Gepubliceerd op 6 september 2009 om 17:33 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren