Kamer wil huizenbezitters stimuleren hypotheek af te lossen

Een meerderheid in de Kamer pleit voor het fiscaal stimuleren van huizenbezitters om sneller hun hypotheek af te lossen. Nederland heeft wereldwijd gemiddeld een van de hoogste particuliere hypotheekschulden.

Nederland heeft gemiddeld één van de hoogste particuliere hypotheekschulden
Nederland heeft gemiddeld één van de hoogste particuliere hypotheekschulden

Eerder heeft de minister van Financiën de Jager in een debat huizenbezitters opgeroepen hun hypotheekschuld af te lossen met hun spaargeld. Een meerderheid van de kamer waaronder PvdA, CDA, SP, D66, en GroenLinks pleitten hier ook voor en vinden dat ze huizenbezitters fiscaal moeten stimuleren.

Nederland heeft gemiddeld wereldwijd een van de hoogste particuliere hypotheekschulden. Halverwege dit jaar hadden alle Nederlanders totaal een hypotheekschuld van 644 miljard, tegenover een woningwaarde van zo’n 1100 miljard.

Een aantal partijen steunden het pleidooi van CDA-kamerlid Elly Blanksma om de hypotheekrenteaftrek als eerste aan te passen. Daarnaast dienden PvdA, SP, GroenLinks en D66 een motie in die het kabinet oproept volgend voorjaar met een voorstel te komen om het aflossen van de hypotheek verder te stimuleren. Afgelopen maanden pleitten ook De Nederlansche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al voor aanpassing van de hypotheekrenteaftrek.

In het debat erkende de Jager dat de woningschulden in ons land erg hoog zijn en wees hij er op dat de regels voor het verkrijgen van een hypotheek al zijn aangescherpt.

Gepubliceerd op 28 december 2011 om 8:40 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren