KNB: Hypotheekadvies door notarissen

De beroepsorganisatie voor notarissen, de KNB, komt het het voorstel om notarissen voortaan te laten adviseren over hypotheken. Het hypotheekadvies van de notaris zou een second opinion kunnen zijn.

Het voorstel, gedaan door Erna Kortlang (voorzitter KNB) zou consumenten beter moeten beschermen tegen onvoordelige hypotheken en de hypotheekadviseurs die deze hypotheken aan de man brengen en addertjes onder het gras mogelijk verzwijgen.

Kortlang stelt in het Financieel Dagblad 'Mensen hebben vaak geen benul van de werkelijke kosten van hun hypotheek en van hun hypotheekbemiddelaar'.

Het voorstel van de notarissen heeft te maken met de marktwerking in de afgelopen jaren, lagere marges en grote tijdsdruk hebben het werk van de notaris flink verandert. Met het minder passeren van koopaktes in de afgelopen tijd zou dit een aanvulling in het dienstenpakket van de notaris kunnen worden.

Ook wilt Kortlang dat notarissen eerder in het kooptraject worden ingeschakeld om zo vastgoedfraude beter te kunnen signaleren en eventueel te voorkomen. Bij wijze van proef wordt de notaris in Amsterdam al ingeschakeld bij de koopakte.

Gepubliceerd op 21 januari 2009 om 15:23 uur door de redactie.

Reageren