Bestaande koopwoningen goedkoper

Koopwoningen waren gemiddeld 2,8% goedkoper in augustus dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en gegevens van het Kadaster.

Prijzen koopwoningen gedaald
Prijzen koopwoningen gedaald

Woensdag meldde het CBS dat bestaande koopwoningen die in augustus van eigenaar wisselde gemiddeld 2,8% goedkoper waren dan in het jaar daarvoor. Daarmee is de prijsdaling tevens groter dan de voorgaande maanden. Het woningtype maakt hierin geen onderscheid, alle woningtypen waren goedkoper. Het meest in prijs daalden de vrijstaande woningen met 4,5%. Tussenwoningen daalden het minst in prijs in vergelijking tot vorig jaar, namelijk 2,1%.

Het onderzoek wijst uit dat nagenoeg in alle provincies de prijzen lager waren. De sterkste prijsdaling was te noteren voor Limburg en Gelderland met een respectievelijke daling van 5%. Alleen in Zeeland waren de woningprijzen 1,7% hoger. Ten opzichte van juli 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande woningen met 0,7%. In Limburg en Zuid-Holland daalden de prijzen het meest met ruim 2%. Utrecht was het meest in prijs gestegen en kwam uit op 2,6%.

Het eventuele effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting is volgens het CBS pas op zijn vroegst zichtbaar in september/oktober.

Gepubliceerd op 23 september 2011 om 9:20 uur door de redactie.

Reageren