Kosten hypotheek moeten transparanter

De Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond willen dat banken en verzekeraars de consumenten beter informeren over de kosten voor hypotheekadvies en andere financiële diensten.

Kosten hypotheek moeten inzichtelijker gemaakt worden.
Kosten hypotheek moeten inzichtelijker gemaakt worden.

De twee consumentenorganisaties sluiten zich hiermee aan bij de eis die door branchevereniging Adfiz is neergelegd bij het Ministerie van Financiën. De organisaties zijn van mening dat hypotheekverstrekkers openen moeten zijn over hun advieskosten.

Minister de Jager van Financiën is momenteel bezig met de voorbereidingen voor een volledig provisieverbod, waardoor onafhankelijke tussenpersonen alleen nog maar rechtstreeks door hun klanten worden betaald. Dat maakt hun advieskosten zeer inzichtelijk. Bij banken en verzekeraars zitten deze advieskosten meestal ingebouwd in de prijs van de hypotheek. Dit kan oneerlijke situaties veroorzaken.

'De advieskosten van de banken en verzekeraars moeten ook openbaar worden', zegt Hans de la Porte van VEH. 'Door de kosten te benoemen, wordt het voor een consument duidelijk dat een advies bij de bank niet gratis is.' VEH noemt de huidige kostenverklaring van banken en verzekeraars 'volstrekt ontoereikend'. Hierin hoeven geldverstrekkers alleen aan te geven hoeveel een hypotheek over de gehele looptijd kost.

De Consumentenbond wil meer onderscheid tussen adviezen van geldverstrekkers en adviezen van onafhankelijke tussenpersonen. 'Banken en verzekeraars moeten duidelijk maken hoeveel een hypotheek bij hen kost en hoeveel hetzelfde product bij de onafhankelijke tussenpersoon kost. Dan kan de consument zich beter oriënteren op de markt', zegt Carel van Vredenburch van de Consumentenbond.

Gepubliceerd op 25 januari 2011 om 9:47 uur door de redactie.

Reageren