Kredietbank wilt hypotheek overnemen

Z24 meldt dat gemeentelijke kredietbanken de mogelijkheid willen krijgen om een hypotheek over te nemen van consumenten die in de financiële problemen dreigen te raken.

Door het overnemen van de hypotheek kan een gemeentelijke kredietbank voorkomen dat de woning gedwongen verkocht moet gaan worden met alle ellende van dien. De wens vanuit de gemeentelijke kredietbanken om dit te kunnen werd vandaag uitgesproken door de voorzitter van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.

De wens komt voort uit de verwachting dat vooral de middeninkomens in de financiele problemen zullen raken en in het bezit zijn van een eigen woning met hypotheek. Een gedwongen verkoop van de woning zorgt voor de eigenaar vaak voor een restschuld waardoor ze verder in de problemen komen.

De kredietbanken kunnen ook onderhandelen over de hoogte van de hypotheekrente en de bijbehorende aflossingen bij probleemgevallen. In het ergste geval kan een kredietbank de hypotheek overnemen waarbiij de kredietbank de executiewaarde aan de bank betaald en het restant wordt gescholden. De consument zal vervolgens de hypotheek moeten afbetalen aan de kredietbank.

Ook voor banken kan het voorstel interessant zijn, want niet bij iedere executieveiling verdient de bank voldoende aan de veiling om alle gemaakte kosten te compenseren.

Gepubliceerd op 13 november 2009 om 16:29 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren