Lagere hypotheek voor gezinnen onder vuur

Een lagere hypotheek voor gezinnen, dat was het idee van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Het idee ligt na een dag al nog steeds hevig onder vuur en minister De Jager trekt zijn steun ook terug.

Risicofactor voor hypotheek, de gezinssamenstelling?
Risicofactor voor hypotheek, de gezinssamenstelling?

Het eerder deze week gelanceerde idee voor een lagere hypotheek voor gezinnen ligt onder hevig vuur. Via Twitter zag de redactie van Hypotheek Index al flink wat tegengeluiden en humoristische reacties. Nu komt minister De Jager er ook zelf op terug, bij het berekenen van een maximale hypotheek zou niet meer gekeken worden naar de gezinssamenstelling.

Ook andere partijen kwamen al tegen het idee in opstand, zo zouden vooral alleenstaanden een risicogroep zijn en families juist bekend staan als goede betalers van de maandelijkse hypotheeklasten.

Het originele idee voor een lagere hypotheek bij gezinnen kwam van de Autoriteit Financiële Markten om risico's te beperken. Mocht het plan alsnog doorgaan, dan zou het verstandig zijn om eerst een huis te kopen en daarna pas over kinderen na te denken. Een eerder idee van de AFM over tophypotheken werd ook al vanuit de politiek getorpedeerd met kritiek.

Gepubliceerd op 22 april 2010 om 17:14 uur door de redactie.

Reageren