Lange hypotheek wordt duurder

De nieuwe toezichtsregels voor de hypotheekmarkt in Nederland gaan er voor zorgen dat hypotheken met een lange rentevaste termijn flink duurder worden.

Hypotheek met lange looptijd wordt flink duurder.
Hypotheek met lange looptijd wordt flink duurder.

Door nieuwe internationale regels worden financiële instellingen ertoe gedwongen om langlopende kredieten, zoals een hypotheek, te financieren met langlopende middelen. Momenteel financieren banken deze langlopende kredieten nog met meerdere kortlopende kredieten, wat goedkoper is dan obligaties met een looptijd van 20 jaar uit te geven.

Volgens bankiers kunnen hypotheken met een rentevaste termijn met meer dan tien jaar daardoor flink duurder worden. Dit kan oplopen tot en half procentpunt.

Lange hypotheken zijn in Nederland erg populair. In 2010 koos meer dan tien procent van de woningkopers voor een lange rentevaste termijn. Rentevaste periodes van vijf tot tien jaar waren vorig jaar goed voor veertig procent van de nieuwe hypotheken. In bijvoorbeeld 2006 en 2007 had meer dan dertig procent van de hypotheken een looptijd van minimaal tien jaar.

'Geld voor langere termijnen gaat steeds duurder worden', zegt Reinier van Fulpen, directeur personal finance van BNP Paribas in Nederland. Hij verwacht dat veel banken deze aanpassing zullen laten zien in de komende tijd. De Franse bank BNP wist vorig jaar nog fors marktaandeel te winnen op de hypotheekmarkt door leningen aan te bieden via onder meer keten De Hypotheker en verzekeraar Reaal. Het aandeel van BNP bedroeg vorig jaar 6% van de nieuwe hypotheekverstrekkingen.

Gepubliceerd op 14 februari 2011 om 11:21 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren