Nationale Hypotheekgarantie in trek bij Nederlanders

De huizenmarkt heeft al enige tijd te maken met stagnatie, deze trend lijkt zich komende tijd voort te zetten. De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) ziet het aantal geregistreerde betalingsachterstanden dit jaar stijgen ten opzichte van vorig jaar met 44%.

Meer huizenbezitters doen beroep op NHG-regeling
Meer huizenbezitters doen beroep op NHG-regeling

Steeds meer mensen doen dit jaar een beroep op de NHG. De stichting ziet dit jaar het aantal betalingsachterstanden van leningen met NHG verdubbelen met ruim 4.000. Dit probleem lijkt nog enige tijd voelbaar. De ING-bank houdt er rekening mee dat komende jaren een op de twintig huizenbezitters problemen krijgt met het betalen van de aflossing en maandelijkse rente. Uit cijfers van het NHG blijkt dat vooral het aantal leningen waarmee mensen hun huis opknappen gestegen zijn tot meer dan 26.000. Daarnaast zou de gedwongen verkoop meevallen en is het aantal hypotheekgaranties voor de aankoop van een woning nagenoeg gelijk gebleven met 73.000 ten opzichte van vorig jaar.

De problemen op de huizenmarkt lijken verder toe te nemen. Directeur Karel Schiffer van NHG spreekt dan ook over een zorgwekkende situatie. ‘De bij ons geregistreerde gevallen zijn huizenbezitters die al vier maanden niet aan hun verplichtingen voldoen. Dan heb je echt een serieus probleem. Na nog eens drie maanden kan tot gedwongen verkoop over worden gegaan. Ik verwacht dat de helft van de vierduizend gevallen er niet met de bank uitkomt en op straat zal komen.’

De stichting NHG geeft echter aan dat de stijging nog meevalt. Doelend op het feit dat de kredietcrisis een grote impact heeft op huishoudens en op de prijsontwikkeling van de woning. Verwacht wordt dat in 2011 circa 2.000 huizenbezitters een beroep doen op de regeling. Vorig jaar waren er nog 1.340 huizenbezitters die van de regeling gebruik maakten.

Uit de reeds gepubliceerde cijfers van de NHG blijkt dat veel huizenbezitters op dit moment kiezen voor het opknappen van de woning in plaats van te verhuizen. Het aantal woningverkopen staat al langere tijd onder druk. In het vierde kwartaal van 2011 wordt verwacht dat het aantal hypotheekgaranties zal afnemen door een lagere vraag naar koopwoningen, aldus de stichting.

Gepubliceerd op 4 oktober 2011 om 9:47 uur door de redactie.

Reageren