Nederlander in de problemen na aflopen hypotheekrente

Veel Nederlanders komen in de problemen wanneer de oude hypotheekrente afloopt, dat blijkt uit onderzoek door het bureau Dynamic Credit. Het bureau onderschrijft de bezuinigingen en aangescherpte regels voor honderdduizenden Nederlanders als problematisch.

Onderzoek naar hypotheekrente baart zorgen
Onderzoek naar hypotheekrente baart zorgen

De komende jaren dreigen honderdduizenden Nederlanders in de problemen te komen met hun aflopende hypotheekrente. De consument profiteert nu nog van een gunstige hypotheekrente maar zal in de toekomst te maken krijgen met bezuinigingen en aangescherpte regels voor het verstrekken van hypotheken. Het onderzoeksbureau Dynamic Credit spreekt over een gevaar nu het economisch klimaat verslechterd.

‘Er is nu van alles aan de hand. Er komen renteherzieningen aan, de werkloosheid loopt op, het gaat economisch niet zo goed. Betalingsachterstanden in 2011 zullen nog wel meevallen maar 2012 zal echt een ander verhaal worden. Dat kan haast niet anders'', zegt directeur Tonko Gast van Dynamic Credit. De woorden van Gast definiëren het probleem waar de Nederlander mogelijk in 2012 al tegen aanloopt. Wel moet er een kanttekening geplaatst worden want het onderzoeksbureau gaat uit van circa 300.000 inkomens die geen enkele rek hebben. Gast zegt hier namelijk het volgende over: ‘Bestaande hypotheken uit de jaren 2005 tot 2007 zullen kwetsbaar blijken nu het economisch klimaat verslechtert. Dat zijn de kanaries in de kolenmijn, die kunnen slecht overleven als er ook maar iets gebeurt.’

Niet alleen de bestaande hypotheken uit de jaren 2005 tot 2007 zijn kwetsbaar, maar ook de inkomens rond de 35.000 euro. Het gaat daarbij om mensen met een hoge schuld in verhouding tot het inkomen, een aflossingsvrije lening en een huis dat op de top van de markt in gekocht. ‘Die 300.000 leningen zou je subprime kunnen noemen’, aldus Gast.

Het bureau Dynamic Credit is vooral bekend door eerder onderzoek op de Amerikaanse hypotheekmarkt. In de zomer 2008 trok het bureau aan de bel bij de Amerikaanse toezichthouder Fed over de rommelhypotheken, die later veel banken in de problemen zouden brengen.

Gepubliceerd op 16 november 2011 om 11:04 uur door de redactie.

Reageren