Nederlandse hypotheken niet in trek

De Nederlandse hypotheken zijn onvoldoende aantrekkelijk voor buitenlandse banken. Al enige tijd hebben buitenlandse banken zich niet gemeld op de Nederlandse hypotheekmarkt, ondanks de gestegen marges.

Buitenlandse banken willen Nederlandse hypotheken niet
Buitenlandse banken willen Nederlandse hypotheken niet

Buitenlandse banken zouden zich al enige tijd niet gemeld hebben op de Nederlandse hypotheekmarkt. De markt zou voor hen nog steeds onvoldoende aantrekkelijk zijn. Daarnaast zouden buitenlandse banken huiverig zijn vanwege de hoge leningen die in Nederland ten opzichte van de woningwaarde worden verstrekt. De ministers Henk Kamp van Economische Zaken en Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelden dat in een Kamerdebat naar aanleiding van berichten over hoge marges die Nederlandse banken op hypotheken rekenen.

Ondanks de gestegen marges op hypotheken hebben buitenlandse partijen weinig trek in Nederlandse hypotheken. “Als het inderdaad zo’n vetpot is, waarom komen die buitenlandse banken dan niet?”, vroeg Kamp zich af.  Volgens Dijsselbloem ligt dat aan de hoogte van de leningen ten opzichte van de woningwaarde. Die zijn in verhouding tot andere landen ‘wezensvreemd hoog’. In andere landen wordt namelijk over het algemeen niet meer dan 80 procent, bij uitzondering 90 procent van de woningwaarde geleend.

Daarnaast sprak Dijsselbloem tegen dat in Nederland de hypotheekrentes hoger zijn dan in buurlanden door de maatregelen die de Europese Commissie heeft opgelegd aan Nederlandse banken die staatsteun hebben ontvangen de afgelopen crisisjaren. Voor de ING Bank gelden die beperkingen niet meer, bij ABN AMRO lopen ze uiterlijk volgend jaar april af.

Gepubliceerd op 4 september 2013 om 11:55 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren