Nieuwe strengere hypotheekregels vanaf augustus

Vanaf 1 augustus gaan verstrekkers van hypotheken de nieuwe regels naleven welke zijn vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Belangrijkste doel van deze nieuwe regels is het voorkomen van restschuld bij een hypotheek.

Maximale hypotheek? Aflossingsvrije hypotheek? In augustus verandert er zeer veel.
Maximale hypotheek? Aflossingsvrije hypotheek? In augustus verandert er zeer veel.

Verantwoord lenen, dat is wat de Tweede Kamer voor ogen heeft. De nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen speelt hier volledig op in, doordat consumenten beter worden beschermd tegen het zogenoemde overkredietering. Banken, de ministers en de AFM waren het al eens met de nieuwe wijzigingen maar de code is opgesteld door banken welke hypotheken verstrekken en de verzekeringsmaatschappijen.

Naast positieve signalen over zelfbescherming van de consument welke mogelijk te hoge hypotheken afsluit of niet aflost, zijn er ook veel kritische geluiden te horen. Zo stellen diverse politici en experts dat het de onrust en onduidelijkheid bij consumenten enkel aanwakkert, iets wat niet van pas komt in een onroerendgoedmarkt welke zich nog steeds niet positief weet te ontwikkelen.

Op hoofdlijnen zijn dit de belangrijkste onderdelen van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen welke dus van augustus leidend is:

- Het gemotiveerd afwijken van de financieringsnormen (zoals gesteld in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen) worden verder beperkt.

- De nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen sluit beter aan bij de code voor consumptieve financieringen (bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening)

- Het aflossingsvrij gedeelte van een hypotheek mag maximaal 50% bedragen van de aanschafwaarde

- De maximale hypotheek kan niet meer dan 110% zijn van de aanschafwaarde

Gepubliceerd op 21 mei 2011 om 16:44 uur door de redactie.

Reageren