Onduidelijkheden in hypotheekoffertes en pensioenoverzichten

Eerder gaf de consumentenbond al aan dat er meer openheid moest komen in de financiële sector over verdiensten. Hoogleraar Tekstontwerp en Communicatie, Leo Lentz, concludeert nu ook dat hypotheekoffertes en pensioenoverzichten onduidelijk zijn.

Hoogleraar wijst op onbegrijpelijkheid hypotheekoffertes en pensioenoverzichten
Hoogleraar wijst op onbegrijpelijkheid hypotheekoffertes en pensioenoverzichten

Er is nog te veel onduidelijk over de hypotheekoffertes en pensioenoverzichten. Dit blijkt uit een oriëntatie van hoogleraar Leo Lentz. Zowel in de omschrijving in de wet als het toezicht op de uitvoering schiet te kort. De hoogleraar heeft hier voor vier onderwerpen nader bekeken: hypotheken, pensioenen, bijsluiters en toelichting bij medisch onderzoek. Deze onderwerpen staan in de wet voorgeschreven met de criteria dat deze begrijpelijk worden uitgelegd. Daarbij zijn de toelichtingen bij hypotheken en pensioenen ronduit onbegrijpelijk. Slechts 5 tot 21% van de proefpersonen kan de juiste informatie vinden bij het zoeken van een nieuw pakket. Het aantal personen dat een passage kan vinden en goed begrijpt is nog veel lager.

Het jaarlijkse pensioenoverzicht schiet ook ernstig tekort in begrijpelijkheid. Eerder concludeerde toezichthouder AFM in 2010 al dat meer dan de helft van de 'startbrieven' die mensen krijgen zodra ze voor hun pensioen beginnen te sparen, niet voldoende begrijpelijk was.

"Vele organisaties boeken wel degelijk vooruitgang, ook al gaat dat langzaam", aldus Lentz. "Maar de overheid moet niet denken dat met een nieuw artikel in de wet de problemen na publicatie in de Staatscourant zijn opgelost. Het is de vraag of wetgeving wel de juiste weg is om het doel te bereiken. De wet straalt veel naïviteit uit. Begrijpelijkheid laat zich niet zo makkelijk afdwingen met een wetsartikel."

Gepubliceerd op 7 september 2011 om 10:43 uur door de redactie.

Reageren