Oversluiten hypotheek lastiger?

Het is niet vanzelfsprekend dat huizenbezitters na het aflopen van de rentevaste periode een lagere hypotheek bij een andere bank krijgen. Gewijzigde regels en hypotheekrente zorgen voor een flink gewijzigde markt van vraag en aanbod, vooral voor consumenten met een zogenaamde tophypotheek.

Oversluiten hypotheek, vaak goedkoper maar vooral lastiger.
Oversluiten hypotheek, vaak goedkoper maar vooral lastiger.

De nieuwe hypotheekverstrekker gaat vaak niet in op het verzoek om de hypotheek over te sluiten. Dit heeft als gevolg dat de klant bij de eigen bank vaak te veel betaalt, aldus De Telegraaf op donderdag 3 augustus.

Het rentevoorstel dat banken aan bestaande klanten biedt is vaak een procent hoger dan voor nieuwe klanten. Op jaarbasis kan het verschil van deze hypotheekrente in de duizenden euro’s oplopen. Klanten die vijf tot zes jaar geleden voor een tophypotheek kozen, zijn het zwaarst getroffen. Minister de Jager van Financiën zou banken willen verplichten om drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel aan de klant aan te bieden. De klant zou daardoor voldoende tijd hebben om zich eventueel te oriënteren op een bank die een lagere hypotheekrente biedt.

Tweede Kamerlid Elly Blanksma heeft minister de Jager reeds om opheldering gevraagd. Blanksma vindt dat klanten genoeg mogelijkheden moeten hebben om over te stappen en vindt dat banken verplicht moeten worden om hun klanten een “marktconform” alternatief rentevoorstel aan te bieden.

Gepubliceerd op 7 augustus 2011 om 20:06 uur door de redactie.

Reageren