Plannen Rabobank omtrent aflossingsvrije hypotheek slecht ontvangen

De plannen van de Rabobank om alleen nog maar hypotheken te gaan verstrekken welke volledig moeten worden afgelost heeft tot uiteenlopende reacties geleidt. De Vereniging Eigen Huis is niet enthousiast, net als premier Rutte.

Plannen Rabobank hypotheek wijzigingen slecht ontvangen.
Plannen Rabobank hypotheek wijzigingen slecht ontvangen.

Veel hypotheekvormen worden niet helemaal afgelost, iets waar de Rabobank nu vanaf wilt door de aflossingsvrije hypotheek te verbannen en de annuïteitenhypotheek verplicht te stellen. De reacties van belangenbehartigers en de overheid zijn niet unaniem maar geven duidelijk aan dat de plannen te vroeg zijn en voor veel onrust kunnen zorgen.

Zo laat premier Rutte weten niets te zien in de plannen van de Rabobank en dat eerst de regels van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) zijn tijd moeten krijgen en wijst erop dat rust op de woningmarkt van essentieel belang is voor het vertrouwen van consumenten.

Ook de Vereniging Eigen Huis lijkt niet enthousiast, zo blijkt uit een optreden van de voorzitten van deze vereniging in Nieuwsuur vrijdagavond. De vereniging verwacht dat de maandelijkse en totale lasten voor de consumenten alleen maar zullen gaan stijgen door de nieuwe plannen en ook het afsluiten van de hypotheek zal lastiger gaan worden.

Door het verplichtte aflossen over 30 jaar heeft de consumenten ieder jaar een mindere hypotheekschuld en dus ook minder hypotheekrenteaftrek. De bestaande onzekerheid van consumenten over deze hypotheekrenteaftrek bij de aankoop van een nieuwe woning zal door de koerswijziging van de Rabobank enkel groter worden, aldus de VEH.

Overigens is het in andere landen ongebruikelijk om een hypotheek af te sluiten welke niet volledig wordt afgelost, de Rabobank lijkt dit nu ook in Nederland gemeengoed te willen maken.

Gepubliceerd op 18 juni 2011 om 22:33 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren