Postbank hypotheken werden te gemakkelijk verstrekt

Hypotheken bij de Postbank werden stelselmatig te gemakkelijk verstrekt, aldus de AFM (Autoriteit Financiële Markten). De Postbank zou te weinig informatie inwinnen alvorens ze een hypotheek oversloot of een overlijdensrisicoverzekeringen verkocht. De AFM legt de Postbank hier een bestuurlijke boete voor op van 30.000 euro.

Door een marktbreed onderzoek van de AFM in 2007 bleek dat de Postbank bij 14 van de 48 aangevraagde adviezen onvoldoende informatie heeft ingewonnen over de aanvrager van de over te sluiten hypotheek en/of overlijdensrisicoverzekering / levensverzekering.

De Postbank kan door gebrek aan informatie geen gedegen advies geven waardoor ze in strijd handelde met de wet: artikel 4:23, eerste lid van de Wet op het financieel toezicht (Wft). De AFM heeft dan ook een bestuurlijke boete opgelegd van 30.000 euro wat aan de lage kant is, de AFM hoopt dat "naming & shaming" ook bijdraagt aan een beter beleid bij de Postbank.

De boete bestaat uit twee sommen van 6.000 en 24.000 euro, beiden voor overtreding van de Wet op het financieel toezicht: 4:23, eerste en tweede lid en 4:34, eerste en tweede lid.

Gepubliceerd op 19 februari 2009 om 12:51 uur door de redactie.

Reageren