Rabobank: geen boeterente bij vervroegd aflossen hypotheek

In navolging van SNS Bank kunnen klanten bij Rabobank nu ook hun hypotheek versneld aflossen zonder een boeterente betalen. Het kwijtschelden van de boete geldt alleen wanneer er sprake is van een schenking tot 100.000 euro. De maatregel is tijdelijk en geldt tot 1 januari 2015.

Eerder hanteerde de Rabobank al een boetvrije aflossing van 20 procent van de hypotheek per kalenderjaar. Nu heeft de bank ook bekendgemaakt dat klanten geen boeterente betalen als er wordt afgelost met de fiscaal vrijgestelde schenking van 100.000 euro. Het bedrag voor belastingvrij schenken werd op 1 oktober verhoogd van 50.000 euro naar een ton. Het kwijtschelden van de boete geldt dan ook alleen wanneer er sprake is van een schenking tot 100.000 euro.

De Rabobank stelt met deze eenmalige vrijstelling haar klanten in staat om zonder boeterente de gehele schenking (tot 100.000 euro) in te zetten om de bestaande hypotheek (deels) af te lossen. Toch opvallend omdat banken kosten maken als een hypotheek eerder wordt afgelost door misgelopen rente, maar de Rabobank verwacht hier geen problemen mee. “De kosten zijn te overzien”, zegt Rien Nagel, directeur particulieren bij de Rabobank. “De effecten zullen niet groot zijn.”

Nagel ziet de maatregel dan ook als een klein duwtje in de rug. “Het is een goed idee om in de huidige tijd je hypotheek versneld af te lossen. Goed voor de schuldverlichting van klanten en ook een klein duwtje in de rug voor de woningmarkt”.

De SNS Bank maakte eerder al bekend de boeterente af te schaffen bij het versneld aflossen van de hypotheek met schenkingsgeld. Florius, een dochterbedrijf van ABN AMRO, had dit al gedaan. ING Bank heeft de boete nog niet afgeschaft en heeft nog geen uitspraak gedaan of dit in de toekomst wel gaat gebeuren.

Gepubliceerd op 2 oktober 2013 om 15:56 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren