Rabobank stunt met hypotheekrente

De Rabobank heeft de hypotheekrente voor starters op de woningmarkt tijdelijk kwijtgescholden. Starters betalen namelijk de eerste 4 maanden geen hypotheekrente wanneer ze komend halfjaar een hypotheek afsluiten. Ook krijgt men gratis 4 maanden woonverzekering.

Eerste 4 maanden geen hypotheekrente
Eerste 4 maanden geen hypotheekrente

Rabobank doet hiermee een toevoeging op het besluit van de overheid om de overdrachtsbelasting te verlagen, en zal starters een duwtje in de rug moeten geven. Premier Rutte gaf eerder aan dat het verlagen van de overdrachtsbelasting een tijdelijke regeling is die de stugge woningmarkt een extra ‘boost’ moet geven. Makelaars zullen deze overdrachtsbelasting permanent willen maken. Wanneer het kabinet Rutte de maatregel terug draait, krijgt de woningmarkt namelijk met een omgekeerd effect te maken.

De verlaging van de overdrachtsbelasting gaat in vanaf 15 juni en zal volgens Minister Donner van Binnenlandse Zaken gelden voor een jaar. De overdrachtsbelasting geldt voor alle hypotheekvormen met een renteperiode van 5 tot en met 15 jaar. Huizenkopers betalen straks 2% overdrachtsbelasting, voorheen was dat 6%.

Niet alleen de overdrachtsbelasting en het startersaanbod van de Rabobank zal de woningmarkt weer in beweging moeten krijgen, ook zal men het ‘scheefwonen’ tegen moeten gaan. Dit is een extra huurverhoging van maximaal 5%, deze huurverhoging gaat in voor mensen met een hoog inkomen die in sociale huurwoningen wonen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht overigens geen prijsstijgingen, maar eerder dat de huizenprijs enigszins zal stabiliseren, aldus de website Z24.

Gepubliceerd op 8 juli 2011 om 12:29 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren