Starters lijden mogelijk onder aanscherpen van hypotheekregels

Er is kritisch gereageerd op het voorstel van De Nederlandsche Bank (DNB) om hypotheken te beperken tot maximaal 90% van de waarde van een huis. Met name starters zullen mogelijk lijden onder de aangescherpte hypotheekregels.

Starters mogelijk in de problemen bij beperken van hypotheek
Starters mogelijk in de problemen bij beperken van hypotheek

Het voorstel van DNB om hypotheken te beperken tot maximaal 90% van de waarde van een huis lijkt volgens Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), in strijd te zijn met het regeringsbeleid om het bezit van een eigen woning te stimuleren. Afgelopen twee jaar had ongeveer 70% van de huishoudens die met een garantie hun woning financierden, een hypotheek hoger dan 90%. Vooral voor starters was het op deze manier mogelijk een koophuis te financieren.

Schiffer is bang dat het voor starters erg lastig wordt een koophuis te financieren wanneer de regels voor hypotheken verder worden aangescherpt. Afgelopen zomer werd de maximale hypotheeksom al verlaagd naar 106% van de huiswaarde. Dit is volgens DNB nog te hoog en zij willen daarom terug naar 90%, een grens die volgens de bank internationaal gebruikelijker is. DNB doelt daarmee vooral op de hoge Nederlandse hypotheekschuld die huizenbezitters en banken kwetsbaar maakt ten tijden van economisch reces.

Volgens Karel Schiffer kijkt DNB te veel met een macroblik en worden koopwoningen, met een limiet van 90%, onbereikbaar voor starters op de woningmarkt. Voor een gemiddelde starterswoning van 175.000 euro, zouden starters een eigen inbreng moeten doen van 30.000 euro. ‘Dat is ongeveer een jaarsalaris voor die groep. Dat is onhaalbaar. Met 90 procent als grens, verklein je de risico's. Dat is waar. Maar een andere doelstelling is: zorgen dat mensen kunnen wonen. Al decennialang wil men in Nederland het bezit van een huis stimuleren. Dit kabinet wil bovendien dat mensen makkelijker hun huurwoning kunnen kopen. Dat beleid schaf je af als je de risico's zo sterk wil terugbrengen’, aldus Schiffer.

De zorgen van DNB begrijpt Schiffer wel, toch kiest hij liever voor een grens van 100%. ‘Als je de hypotheekschuld verder wilt beperken kies dan voor een grens van 100 procent. Maar maak die voor specifieke doelgroepen, de jonge starters, hoger. Anders kunnen zij geen huis meer kopen en voert Nederland het eigen woningbeleid niet uit.’

Gepubliceerd op 23 januari 2012 om 10:44 uur door de redactie.

Reageren