Startershypotheek onder druk

Voorlopig is het voor starters op de woningmarkt nog maar beperkt mogelijk een startershypotheek aan te vragen. De stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) neemt tijdelijk geen nieuwe aanvragen in behandeling door onduidelijkheid in het Belastingplan.

Voorlopig geen startersleningen meer tot er duidelijkheid komt in het Belastingplan
Voorlopig geen startersleningen meer tot er duidelijkheid komt in het Belastingplan

De SVn beperkt zich komende tijd alleen nog tot het afhandelen van aanvragen voor startershypotheken die tot 14 november binnenkomen.  Reden hiervoor is de onduidelijkheid in het Belastingplan of deze startersleningen volgend jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn. Starters op de woningmarkt kunnen dus voorlopig geen startershypotheek aanvragen. De Tweede Kamer zal vrijdag het Belastingplan behandelen en mogelijk meer duidelijkheid geven over of er een uitzondering wordt gemaakt voor startersleningen.

In het regeerakkoord staat echter dat gunstige leningsfaciliteit voor starters verder zal worden uitgebreid. De stichting Svn heeft daarom ook „goede hoop” dat in het nieuwe Belastingplan een uitzondering wordt gemaakt voor de startershypotheek/starterslening. Per 1 januari 2013 zal de hypotheekrente alleen nog fiscaal aftrekbaar zijn voor hypotheken die maandelijks worden afgelost. Startersleningen worden weliswaar afgelost, maar niet vanaf jaar één, aldus SVn.

„Helaas hebben wij op dit moment nog geen duidelijkheid vanuit Den Haag over een uitzondering in het Belastingplan voor de starterslening”, zegt SVn. De stichting neemt daarom deze „rigoureuze maatregel” omdat er nog te veel onduidelijkheid is of starterslening volgend jaar nog fiscaal aftrekbaar zijn. Mocht er geen uitzondering worden gemaakt voor de starterslening, dan zal de SVn moeten stoppen met startersleningen volgens de huidige regels.

Gepubliceerd op 7 november 2012 om 10:43 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren