Stijging in het aantal NHG-hypotheken

In de eerste zes maanden van 2014 hebben 46.700 huishoudens de aankoop van hun nieuwe woning met een Nationale Hypotheek Garantie, oftewel de NHG, gefinancierd. Dat is 15% meer dan vorig jaar. Dit is gebleken uit cijfers van Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die deze garantie verstrekt.

Meer NHG-hypotheken
Meer NHG-hypotheken

Het aantal huishoudens dat een verliesdeclaratie heeft ingediend is bijna gelijk aan het aantal van vorig jaar. Het eerste half jaar van 2014 vroegen 2.265 huishoudens deze declaratie aan. In 2013 waren dit er 2.281.

Stichting WEW verwacht dat dit aantal zal toenemen, omdat er nu veel woningen met een restschuld worden verkocht. De NHG neemt de restschuld over als de huiseigenaar de hypotheek niet meer kan betalen vanwege een gedekte oorzaak. Dit kan een echtscheiding, inkomensdaling, werkloosheid, overlijden van de partner of arbeidsongeschiktheid zijn.

Nieuwe voorwaarden
Sinds 1 januari van dit jaar heeft de NHG nieuwe voorwaarden. Deze zijn nu meer gericht op woningbehoud. Volgens deze nieuwe voorwaarden zal de NHG minder snel een restschuld overnemen. Het is niet duidelijk of de NHG bij een verliesdeclaratie ook daadwerkelijk uitkeert. Dit is nog onduidelijk, omdat er nog geen goede vergelijking kan worden gemaakt met de eerste helft van 2013. Dit komt, omdat nog niet alle ingediende declaraties van de eerste helft van 2014 zijn afgehandeld.

Gepubliceerd op 24 juli 2014 om 8:15 uur door de redactie.

Reageren