Ook strengere hypotheek regels in Canada

Na de kredietcrisis lijkt ieder land iets te willen veranderen aan regels rondom hypotheken en de verstrekking hiervan. In Canada moet een hypotheek nu altijd binnen 30 jaar worden terugbetaald, voorheen had men 5 of zelfs 10 jaar langer.

Minder hypotheek en sneller afbetalen: nieuwe regelgeving in Canada.
Minder hypotheek en sneller afbetalen: nieuwe regelgeving in Canada.

Net als in Nederland en de Verenigde Staten gaan nu ook consumenten in Canada ervaren dat het krijgen van een hypotheek lastiger gaat worden. De looptijden van een hypotheek mogen vanaf deze maand namelijk maximaal 30 jaar bedragen, voorheen waren er hypotheekvormen welke een looptijd hadden van 35 of zelfs 40 jaar.

Van een lage hypotheekrente profiteren en de looptijd dus op 35 jaar vastleggen, zit er niet meer in voor Canadese consumenten. Ook het afsluiten van een hypotheek voor 90% van de onderliggende waarde is niet meer mogelijk, het maximaal te financieren bedrag is vastgesteld op 85%. Canadezen welke nu een hypotheek hebben met een looptijd van 35 of 40 jaar zijn verplicht bij dezelfde hypotheekverstrekker te blijven, overstappen is niet meer mogelijk.

Een inwoner van Vancouver, die 50.000 dollar per jaar verdient zal 30.000 dollar minder hypotheek kunnen krijgen, zeven tot negen procent meer hypotheekrente betalen en/of 100 dollar, aldus een intermediair tegenover een Canadese TV-reporter.

De woordvoerder van een overkoepelende branchevereniging voor makelaars, vergelijkbaar met NVM in Nederland, laat desgevraagd weten dat deze maatregelen van de Canadese overheid de onroerendgoedmarkt niet zal stimuleren, integendeel.

Gepubliceerd op 19 maart 2011 om 2:34 uur door de redactie.

Reageren