Strengere regels voor hypotheek in 2011

Demissionair minister de Jager van Financiën wil in de tweede helft van 2011 de tophypotheek gaan aanpakken. Zoals het er nu uit ziet mag de tophypotheek vanaf dat moment nog maar 112% van de aankoopwaarde bedragen.

Strengere regels voor tophypotheek in 2011
Strengere regels voor tophypotheek in 2011

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën kondigde in april aan de tophypotheken te willen aanpakken. In de toekomst mag de hypotheek nog maximaal 112 procent van de aankoopwaarde bedragen. Het deel dat hoger is dan de aankoopwaarde moet binnen zeven jaar zijn afgelost of worden gedekt met opgebouwd vermogen. Dat geldt niet voor hypotheken die onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen.

Momenteel bedraagt de  tophypotheek tot 125 procent van de aankoopwaarde. Dit brengt wel de nodige risico's met zich mee. Als de kredietnemer zonder inkomsten komt te zitten, of de huizenmarkt instort, zitten de kredietnemer met een probleem. Deze heeft dan vaak te weinig marge om klappen op te vangen en kan na verkoop van het huis nog met een restschuld blijven zitten.

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) uitte al eerder kritiek op de tophypotheek. Het zou teveel risico's met zich meebrengen. Minister De Jager wil de nieuwe regels uiterlijk in september voorleggen aan de ministerraad. Hierna volgt nog een advies van de Raad van State. Begin december wil hij de plannen voorleggen aan de Tweede Kamer.

Gepubliceerd op 25 juni 2010 om 12:13 uur door de redactie.

Reageren