Studieschuld weegt voortaan minder zwaar voor hypotheek

Het wordt voor afgestudeerden voortaan makkelijker om een hypotheek af te sluiten. Onder het nieuwe leenstelsel, welke op 1 september 2015 ingaat, werkt een studieschuld minder beperkend voor de hypotheekruimte. Dit heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) besloten in overleg met het ministerie van Onderwijs.

Studieschuld minder belangrijk bij hypotheek
Studieschuld minder belangrijk bij hypotheek

De wegingsfactor van studieschulden onder het nieuwe leenstelsel is verlaagd van 0,75 procent naar 0,45 procent. Iemand met een studieschuld van €10.000 heeft dan een maandlast van €45 in plaats van €75. Hierdoor wordt de leencapaciteit dus een stuk groter.

Lagere maandlasten
Studenten krijgen straks een lagere beurs en bouwen dus hogere schulden op. Als hier geen compenserende maatregelen voor worden genomen dan leidt dit ertoe dat pas afgestudeerden een lagere of geen hypotheek kunnen krijgen. Banken gaan deze beperking van de hypotheekruimte nu anders berekenen. Als een pas afgestudeerde een studieschuld heeft van €10.000 kan deze in de nieuwe situatie ongeveer €6.000 meer aan hypotheek krijgen dan nu het geval is. Dit is het logische gevolg van de langere terugbetaaltermijn voor studieschulden, welke in het nieuwe leenstelsel geldt. Deze langere termijn leidt weer tot lagere maandlasten. Hierdoor kan een toekomstig huiseigenaar dus weer meer hypotheeklasten dragen.

Makkelijker om een huis te kopen
Dankzij de verlaging van de wegingsfactor is het voor pas-afgestudeerden voortaan makkelijker om een huis te kopen. Wel willen banken nog weten welke schulden en kredieten iemand heeft. Als je een hypotheek wil afsluiten dan is het verplicht om aan te bank te melden welke schulden en kredieten je hebt. Dit kan ertoe leiden dat je een lagere hypotheek krijgt.

Gepubliceerd op 15 oktober 2014 om 13:33 uur door de redactie.

Reageren