Telegraaf lezers: hypotheekrente moet omlaag

De on-line lezers van De Telegraaf zijn duidelijk, de hypotheekrente moet omlaag en tonen geen sympathie met de banken die de hypotheken verstrekken.

Hoewel waarschijnlijk veel consumenten de hypotheekrente wel lager zouden willen zien, werd in het onderdeel OverGeld van De Telegraaf gevraagd of de hypotheekrente moest worden verlaagd om in lijn te zijn met de lage rente welke de ECB (Europese Centrale Bank) zelf aan de banken in rekening brengt. Van de deelnemers aan het onderzoek vond meerderheid dat de hypotheekrente omlaag moest maar verwachtte 48% dat zelfs de politiek hiervoor nodig zou moeten zijn.

Opmerkelijk genoeg vond slechts 10% van de deelnemende Telegraaf-lezers dat de hypotheekmarkt een vraag en aanbod markt is waarbij de bank dus zelf mocht bepalen hoeveel rente er voor een hypotheek werd berekend. Een intermediair welke in OverGeld aan het woord komt stelt zelf ook dat banken een hoge hypotheekrente vragen, met als non-argument dat banken meer risico's lopen tegenwoordig. Dit wordt bestreden door deze intermediair die stelt dat de eisen voor het afsluiten van een hypotheek juist strenger zijn geworden. Iets waar Hypotheek Index al eerder over berichtte in het artikel waaruit bleek dat er meer hypotheken werden verstrekt maar de groei behoorlijk was afgenomen.

Verder laat de intermediair weten dat de strengere eisen alle consumenten raakt die een hypotheek willen afsluiten, zowel starters, academici als de hoger opgeleiden.

Gepubliceerd op 13 november 2009 om 20:00 uur door de redactie.

Reageren