Terughoudendheid banken biedt mogelijk hypotheekkansen

De stagnerende woningmarkt is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) niet alleen te wijten aan de consument, maar ook banken zijn te terughoudend om hypotheken te verstrekken. De hypotheekkansen voor consumenten zouden echter wel toenemen, aldus van Nunen van De Financiële Makelaar.

Zowel banken als consumenten zijn verantwoordelijk voor de stilgevallen woningmarkt
Zowel banken als consumenten zijn verantwoordelijk voor de stilgevallen woningmarkt

Volgens Jan Sijbrand, directeur toezicht bij DNB, is niet alleen de consument het probleem van de woningmarkt die is stilgevallen. De directeur wijt deze tendens ook aan de terughoudendheid van banken om hypotheken te verstrekken. Banken hebben moeite om geld aan te trekken voor hypotheken, wat leidt tot een stijging van de hypotheekrente. Op deze manier wordt de verstrekking van nieuwe hypotheken geremd. Ondanks dat ziet commercieel directeur Harrie-Jan van Nunen van De Financiële Makelaar, een voorzichtige kentering met kansen voor consumenten.

Banken wijten de stagnerende woningmarkt aan de verminderde vraag voor nieuwe hypotheken. Sijband reageert hierop en denkt dat het niet alleen ligt aan mensen die geen nieuw huis willen kopen. “Banken maken het beslist moeilijk om nu een hypotheek te krijgen. Dat komt omdat banken zelf moeilijk aan geld kunnen komen om die hypotheken te financieren.”

Dit probleem wordt steeds vaker gesignaleerd en is ook terug te zien in het aantal hypotheekaanvragen dat wordt afgekeurd en het aantal gesloten hypotheektransacties. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigen deze daling: van 32,9 miljard euro aan hypotheektransacties in 2008, naar 13,2 miljard euro voor 2011 per eind derde kwartaal.

Echter zouden de hypotheekkansen voor consumenten toenemen. Hypotheekadviseur van Nunen spreekt van een voorzichtige kentering. “Een paar jaar terug kon alles. Toen brak de crisis uit en kon er bijna niks meer. Sinds een paar maanden slingert dat weer een beetje terug. Er komt weliswaar meer subjectiviteit bij kijken. Maar dat biedt ook kansen!” Rondkijken en vooruitdenken is volgens hem het parool. Banken moeten daarom proactiever zijn in het verstrekken van informatie en woningkopers moeten meer nog dan voorheen eerst goed nadenken, meent van Nunen.

Niet alle banken zijn terughoudend, gekeken naar Florius dat inmiddels 90% van alle hypotheken zonder afsluit- en doorloopprovisie sluit. Vanaf 1 april kunnen alleen nog provisievrije producten worden afgesloten bij de dochter van de ABN AMRO. De afschaffing van de provisie geldt niet alleen voor hypotheken, maar ook voor de overlijdensrisicoverzekering en de schadeverzekering Eerste Hulp bij Tegenslagen. “Wij maken een gebaar door de rente van 1 t/m 30 jaar nu met 0,05% te verlagen”, aldus Florius.

Gepubliceerd op 2 april 2012 om 9:30 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren