Tussenpersonen hypotheken en verzekeringen in nood

Een kwart van de tussenpersonen welke bemiddelen in hypotheken en verzekeringen zal de komende jaren (noodgedwongen) stoppen. Door strengere regels omtrent provisies, slechte bedrijfsvoering en de huidige recessie verkeert de hele sector in zwaar weer.

Het Financieele Dagblad laat vandaag na een rondvraag weten dat de sector van tussenpersonen in hypotheken en verzekeringen er slecht voorstaat. Veel grote intermediairs zijn al failliet gegaan, zoals de OBP Groep (actief in de zakelijke en particuliere markt met o.a. hypotheken, leningen en verzekeringen) en Vitaela (actief in uitvaartverzekeringen).

In Nederland zijn ongeveer 10.000 tussenpersonen ingeschreven, waarbij uit de top 100 van grootste tussenpersonen er al 10 failliet zijn gegaan.

Voornamelijk de strengere regels omtrent provisies lijken van grote invloed, met deze strengere regels kwam er een eind aan flinke bonussen en mega provisies. Ook worden deze provisies nu niet direct uitbetaald maar over een langere periode.  Daarnaast kampt de sector, net als andere sectoren, met de gevolgen van de huidige recessie en een slecht imago door de terugkerende woekerpolissen in de media en het recente failliet gaan van de DSB Bank.

Gepubliceerd op 20 november 2009 om 14:29 uur door de redactie.

Reageren