Twee inkomens gebruikt voor startershypotheek

Startende woningkopers baseren hun hypotheekbedrag in 2 van de 3 gevallen op twee inkomens. Gemiddeld is het hypotheekbedrag rond de 200.000 euro en dit is meestal ook het bedrag wat gebruikt wordt voor de aankoop van het huis.

Een hypotheek? Startershypotheek vaak op basis van twee inkomens.
Een hypotheek? Startershypotheek vaak op basis van twee inkomens.

Van de 66.000 starters komt 80% uit een huurwoning, dit en meer blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Door voor de aankoop van het eerste huis twee inkomens te gebruiken zijn de starters gevoeliger voor onvoorziene omstandigheden als scheiding en werkloosheid. Onderzoeksdirecteur Adriaan Eecen van marktonderzoeksbureau TNS NIPO laat weten dat de starters de risico’s wel proberen te beperken door bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten (80%). Met deze verzekering blijft de partner die na overlijden overblijft niet met te hoge lasten blijft zitten. Een andere manier van risicobeperking is door te sparen binnen de hypotheek (90%).

Volgens Eecen oriënteert de helft van de starters zich eerst op de risico’s van de hypotheek. Gemiddeld worden er vooraf drie gesprekken gehouden waarover men naast de hoogte van de rente, spreekt over de duur van de hypotheek, de maximale hoogte, de aflossingsmogelijkheden en de hypotheekvorm. Opvallend is dat slechts 17% van de mensen die hun hypotheek oversluiten en 28% van de doorstromers naar de risico’s informeert.

Met de gemiddelde koopprijs van 200.000 euro hebben de meeste startende kopers een tophypotheek. De waarde van het huis is vaak lager dan het hypotheekbedrag dat gemiddeld 205.00 euro bedraagt. Het overige geld wordt voor verbouwingen gebruikt.

Doorstromers sluiten gemiddeld een hypotheek af van 250.000 euro om een huis te kopen van 294.000 euro. Door de overwaarde van het vorige huis wordt de rest van het koopbedrag gedekt.

Gepubliceerd op 13 augustus 2011 om 23:35 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren