Variable hypotheekrente kunstmatig hoog

De variabele hypotheekrente wordt door de banken kunstmatig hoog gehouden, waardoor huizenbezitters niet kunnen profiteren van de recente rentedalingen, aldus hypotheekadviseur Nationale HypotheekPas (NHP).

Op dit moment staat de Europese rente op 1,5 procentpunt en het tarief waartegen banken aan elkaar geld uitlenen bedraagt op dit moment 1,39 procent. Uit het onderzoek van het NHP bleek ook dat hypotheekverstrekkers veelal aan consumenten een niet doorzichtige opslag berekenen, waardoor het mogelijk is dat de hypotheekrente bij bepaalde hypotheekverstrekkers oploopt tot 5,5 procent.

Verder bleek uit het onderzoek dat banken een maximum bedrag vaststellen aan de hoofdsom waarvoor een hypotheek met variabele rente mag worden afgesloten. Zo bleek dat onder meer de Rabobank, ING Bank en AEGON grenzen hebben gesteld aan het bedrag dat geleend mag worden tegen een variabel laag tarief.

Eerder dit jaar waren ook de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH) kritische over de rol van banken betreffende de hoogte van de hypotheekrente. Minster Bos van Financiën laat desgevraagd weten volop vetrouwen in banken te hebben dat ze de lagere rentes doorberkeken aan de klant.

Gepubliceerd op 17 maart 2009 om 22:16 uur door de redactie.

Reageren