Verbod tophypotheek verworpen na spoeddebat

Het plan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om tophypotheken aan banden te leggen is gistermiddag in een spoeddebat van de Tweede Kamer door Staatssecretaris de Jager van financiën van tafel geveegd.

Volgens de Tweede Kamer mag de AFM deze regel niet toepassen omdat het geen regel is maar in dit geval een wet, en daar "mag de AFM zich niet mee bemoeien" aldus de Jager. Verder vond de staatssecretaris dat deze maatregel de op dit moment toch al moeilijke huizenmarkt niet goed zou doen.

Wel gaat er strenger op worden gecontroleerd dat de banken niet meer dan 4,5 keer het jaarinkomen verstrekken, beloofde de Jager gisteren aan de Tweede Kamer. Maar er zullen er uitzonderingen zijn omdat het kabinet wel van mening is dat in sommige gevallen meer dan 4,5 keer het jaarinkomen zou moeten kunnen worden verstrekt, dit vooral bij de hogere inkomens.

De AFM kwam eerder deze week met de aankondiging om de tophypotheek te verbieden, wat veel onrust op de woningmarkt opleverde en ook het parlement tegen de borst stuitte. Het verbod hield in dat uitgaven zoals Kosten Koper (k.k.) en overdrachtbelastingen niet in de hypotheek mee konden worden genomen. Verder zegt de AFM dat op dit moment 1 op de 5 hypotheken hoger is dan 5,5 keer het jaarinkomen.

Gepubliceerd op 24 april 2009 om 11:30 uur door de redactie.

Reageren