Verhoging hypotheek garantie wenselijk

Een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 265.000 euro naar 350.000 euro leid waarschijnlijk tot minder risico's in plaats van tot meer risico's, aldus Karel Schiffer, directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Schiffer verwacht niet dat het WEW gelijk met grotere risico's te maken krijgt, er zullen meer premie-inkomsten binnenkomen van woningen waarvan mensen minder snel in de problemen zullen komen aldus Schiffer. Ook merkt hij op dat het voornamelijk de woningen aan de onderkant van de markt zijn (tot 175.000 euro) waar de meeste mensen het eerst in de problemen komen.

Daarnaast is Schiffer niet bang dat er niet genoeg geld is om de hypotheekgaranties uit te kunnen betalen, we hebben ruim 520 miljoen euro aan reserves deelt Schiffer mede. Daarnaast is het ook geen probleem als de reserves op zouden zijn, gemeenten en het rijk springen dan bij.

Steeds meer partijen zoals de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de VVD stellen voor om de NHG te verhogen, om zodoende de woningmarkt weer vlot te trekken. Maar het kabinet wilt eerst de andere mogelijkheden goed onderzocht hebben die mogelijk de woningmarkt kunnen helpen.

Gepubliceerd op 9 februari 2009 om 1:00 uur door de redactie.

Reageren