"Verhoging NHG goed voor huizenmarkt"

Volgens een onderzoek van hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz kan met het verhogen van het maximumbedrag van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) de huizenmarkt in vooral het duurdere segment weer in gang worden gebracht.

De NHG is nu beschikbaar voor woningen met een maximum van 265.000 euro, maar als dit bedrag omhoog zou gaan zal de vraag naar duurdere woningen ook toenemen. Omdat de huizenkopers bij het afsluiten van een hypotheek met NHG een korting van ca. 0,5% krijgen op de hypotheekrente scheelt het al snel duizenden euros per jaar aan hypotheeklasten. De hypotheekverstrekkers hebben dan ook de garantie dat de overheid via Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen de betalingsverplichtingen over kan nemen als de huizenbezitter niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen .

Eind vorig jaar wilde de Tweede Kamer al het maximimbedrag verhogen tot 350.000 euro. Volgens Minister Bos van Financiën was er toen niet genoeg geld beschikbaar voor om in reserve te houden. Volgens de heer Eichholtz zal het verhogen van de NHG geen risicos voor de overheid met zich meebrengen omdat er in het hogere segment sowieso minder beroep op het Waarborgfonds wordt gedaan. Vooral met de huidige crisis op de woningmarkt  zijn dit soort maatregelen nodig om de aan- en verkoop van woningen te stimuleren en zo uit de economische crisis te kunnen komen..

 

Gepubliceerd op 12 mei 2009 om 9:37 uur door de redactie.

Reageren