Kiezers tillen zwaar aan hypotheekrenteaftrek

Voor veel kiezers wordt de hypotheekrenteaftrek een belangrijk punt tijdens de komende Tweede Kamer verkiezingen.

Wat gaat er gebeuren met de hypotheekrenteaftrek? De kiezer beslist.
Wat gaat er gebeuren met de hypotheekrenteaftrek? De kiezer beslist.

Voor 70% van de kiezers is de hypotheekrenteaftrek de belangrijkste motivatie voor hun stem. Dit blijkt uit een enquête van VEH (Vereniging Eigen Huis) onder 118.000 huizenbezitters en 3.000 huurders. De discussie rond de hypotheekrenteaftrek leidt tot onrust onder de woningbezitters en de huurders. Toch is een beperking voor 90% van de ondervraagden geen taboe meer.

Wel geeft 70% van de ondervraagden aan bang te zijn voor de gevolgen van een beperking van de renteaftrek. Velen zijn bang dat de huizenprijzen zullen dalen als de hypotheekrenteaftrek word beperkt. Woningeigenaren vrezen dat ze te maken krijgen met hogere lasten.

De ondervraagden zijn van mening dat de huidige situatie op de huizenmarkt slecht is en verwachten vele problemen. De meest genoemde problemen zijn de verkoopbaarheid van hun huis (83%), gebrek aan starterswoningen (58%), dalende huizenprijzen (45%) en mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen (41%).

In april verscheen al het artikel "verkiezingen 2010, stemmen en uw hypotheek". Hierin schreef de redactie van Hypotheek Index over de verschillende plannen van de grootste partijen wat betreft de hypotheekrenteaftek.

Gepubliceerd op 29 mei 2010 om 21:45 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren