Verkiezingen 2010, stemmen en uw hypotheek

Met de verkiezingen in aantocht kan je bijna geen krant meer openslaan of er wordt wel gekeken naar hoe politieke partijen omgaan met de hypotheekrenteaftrek en Nederlanders met een eigen woning.

Verkiezingen 2010; de hypotheek speelt een grote rol.
Verkiezingen 2010; de hypotheek speelt een grote rol.

Uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat Nederlanders de standpunten van politieke partijen vooral afwegen op hun standpunt richting de aftrek van hypotheekrente, koopsubsidie en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Uit hetzelfde onderzoek blijkt de helft voorstander te zijn van de huidige hypotheekrente aftrek, is 38 procent voor een beperking en 8 procent van een totale afschaffing.

Maar welke politieke partijen hebben nu welke standpunten? Hierbij een beknopt overzicht van de huidige standpunten van de belangrijkste partijen in Nederland.

PvdA
Aanpak van hypotheekrenteaftrek, uitgesmeerd over 30 jaar.

D66
Aanpak van de hypotheekrenteaftrek, uitgesmeerd over 10 jaar beperken tot belastingpercentage van 42%.

CDA
Hypotheekrenteaftrek blijft ongemoeid. Verdere details nog onbekend, maar waarschijnlijk aanpak van hoge hypotheken.

VVD
Hypotheekrenteaftrek blijft ongemoeid. Verder voornemens verhoogde grens voor Nationale Hypotheek Garantie te verlengen.

PVV
Hypotheekrenteaftrek blijft ongemoeid. Verdere details nog onbekend.

De standpunten van de diverse partijen richting de hypotheekrenteaftrek zijn erg duidelijk, vooral bij de rechtsere partijen is de hypotheekrenteaftrek heilig. Hun verdere plannen kunnen echter wel wezenlijk verschillen, dus voor een afgewogen mening over de verkiezingen van 2010 en uw stem kunt u het beste de samengevatte partijprogramma's doornemen van partijen waarbij uw voorkeur met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek al overeenkomt.

Gepubliceerd op 28 april 2010 om 17:45 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren