Verkoop nieuwbouwwoningen totaal ingestort

De verkoop van woningen in nieuwbouwprojecten is totaal ingestort, in de maanden januari en februari van dit jaar (2009) werden er 60 tot 70 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in het jaar daarvoor (2008)

Het is geen wonder te noemen dat deze dalende verkopen een direct gevolg zijn van de economische crisis. In december vorig jaar (2008) daalde ook al het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen met 50 procent.

Doorgaans betekend geen verkoop van een nieuwbouwhuis dat er ook geen nieuw huis gebouwd word, aldus de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemingen

Op het moment dat de economie weer een beetje uit het slop komt zal de markt voor nieuwe woningen grote problemen ondervinden. Verwachtingen van de branchevereniging is namelijk dat het aantal nieuwe woningen in 2011 zal dalen tot 14.100 per jaar. Wanneer we kijken naar de doelstellingen van het kabinet, dat 80.000 nieuwe woningen per jaar wilt zal er ongetwijfeld een tekort komen aan nieuwe woningen.

Daarnaast vreest de branchevereniging voor minstens 75.000 arbeidsplaatsen als de markt voor nieuwbouwhuizen verder blijft instorten. De Branchevereniging heeft een lijst met maatregelen opgesteld die de overheid in hun ogen zouden moeten nemen. Zo hebben ze onder meer het voorstel neergelegd om een fonds in het leven te roepen dat onverkochte huizen opkoopt. Achterliggende gedachte hierbij is dat als huizenbezitters de garantie hebben dat hun woning na verloop van tijd verkocht kan worden aan dit fonds, dat ze dan eerder geneigd zijn een nieuw huis te kopen.

Een ander plan dat ook door andere instanties is geopperd is de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie. Bouwers en ontwikkelaars hebben al aan de regering toegezegd een deel van de extra kosten voor hun rekening te nemen.

Gepubliceerd op 13 maart 2009 om 10:50 uur door de redactie.

Reageren