Verliesdeclaraties NHG hypotheken neemt af

Het aantal Verliesdeclaraties van NHG hypotheken door gedwongen verkopen is in het eerste kwartaal van dit jaar afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar (2008).

Op hetzelfde moment ziet het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dat steeds meet huizenbezitters een grotere betalingsachterstand opbouwen.

Karel Schiffer Directeur bij het WEW denkt dat de vermindering van het aantal verliesdeclaraties voornamelijk te danken is aan het scherpe ingezette beleid teneinde verliezen als gevolg van hypotheekfraude zoveel mogelijk te beperken. Het lijkt erop dat de inspanningen van de afgelopen jaren die gericht waren op het beperken van hypotheekfraude nu hun vruchten aan het afwerpen zijn aldus Schiffer.

Ondanks het positieve nieuws is er dus ook nog de ontwikkeling dat steeds meer mensen een betalingsachterstand opbouwen, het aantal huizenbezitters met een betalingsachterstand is opgelopen tot 25 procent. Deze toename baart Schiffer zorgen, daarom word er ook in samenwerking met het ministerie van VROM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gewerkt aan het realiseren van een zogenaamd Woonlastenfaciliteit. Met behulp van voorgenoemde faciliteit kunnen huizenbezitters een "betaalpauze" aangeboden worden, er moet dan wel een goede reden zijn waarom een huizenbezitter niet meer aan zijn financiele verplichtingen kan voldoen.

Voorts ziet Schiffer dat steeds meer mensen in Nederland een "veilige" hypotheek afsluiten dat wilt zeggen een hypotheek met een NHG (Nationale Hypotheekgarantie). Uit onderzoek is gebleken dat één op de vier huizenkoper kiest voor een hypotheek met een NHG.

Gepubliceerd op 15 april 2009 om 11:58 uur door de redactie.

Reageren