Vermogenspositie jonge huiseigenaren kwetsbaar

De vermogenspositie van veel jonge huiseigenaren is uiterst zorgwekkend, dit stelt De Nederlandse BANK (DNB) dinsdag. Daarnaast zou het contrast in vermogen tussen jong en oud verontrustend zijn.

Jonge huiseigenaren zijn kwetsbaar
Jonge huiseigenaren zijn kwetsbaar

Dinsdag waarschuwde de DNB voor de vermogenspositie van jonge huiseigenaren en het grote verschil tussen jong en oud. Tegenwoordig ligt de gemiddelde prijs van Nederlandse huizen fors hoger dan de bijbehorende hypotheek. Dit zorgt voor een overwaarde van meer van dan 40% en daarbij komt dat jongere huishoudens over weinig overwaarde en spaargeld blijken te beschikken. Ouderen zien gemiddeld juist een aanzienlijke buffer ontstaan, wat zorgt voor een enorm verschil tussen de vermogenspositie van jongeren en ouderen.

Nederland kijkt tegen een hypotheekschuld aan van 644 miljard euro in 2011 tegenover een woningwaarde van 1.100 miljard euro. Berekeningen van DNB hebben aangetoond dat jonge huizenbezitters uitermate kwetsbaar zijn en steeds vaker een negatieve overwaarde hebben. Opvallend is dat de overwaarde voor 65-plussers gemiddeld 70% bedraagt ten opzichte van de onderliggende hypotheek.

Veel nieuwe huizenbezitters zijn door het sluiten van een zogenaamde tophypotheek, waarbij meer dan het aankoopbedrag van de woning geleend wordt, al begonnen met een negatieve overwaarde, aldus de DNB. Daarbij hebben zij weinig tijd gehad om vermogen op te bouwen met sparen en worden geconfronteerd met dalende huizenprijzen. Dit maakt deze huishoudens kwetsbaar, want bij verkoop van de woning kunnen ze achter blijven met een restschuld, aldus de centrale bank. ‘Wanneer een betalingsachterstand op de hypotheek ontstaat en het huis gedwongen wordt verkocht neemt dit risico verder toe: in deze gevallen zal het huis immers minder opbrengen dan in de vrije verkoop.’

Vorige maand gaf de DNB nog aan dat de hypotheekschuld van veel Nederlanders te hoog is en er sprake was van kwetsbare huishoudens, zonder verder in te gaan op verdeling in generaties. Ook deed de centrale bank een oproep aan beleidsmakers om met name de aflossingsvrije hypotheek te ontmoedigen. Met dit doel de aftrekbaarheid van de hypotheekrente van inkomstenbelasting beperkt worden. Een dergelijke maatregel zou tevens de lasten voor kwetsbare huishoudens verder opdrijven, terwijl het waarschijnlijk de huizenprijzen zou drukken.

Gepubliceerd op 8 december 2011 om 11:43 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren