Vertrouwen op de woningmarkt gedaald

Volgens het ING Woonbericht is het vertrouwen in de woningmarkt in het vierde kwartaal gedaald. De verwachting ten aan zien van het aantal huizen dat verkocht zal gaan worden is afgenomen en er is veel onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek.

ING Woonbericht: vertrouwen op de woningmarkt in het vierde kwartaal gedaald
ING Woonbericht: vertrouwen op de woningmarkt in het vierde kwartaal gedaald

Het vertrouwen op de woningmarkt was al niet bijster hoog, maar dit vertrouwen is nu verder afgenomen. Een periodiek onderzoek van de ING naar het sentiment op de woningmarkt laat zien dat het vertrouwen in de woningmarkt in het vierde kwartaal flink is gedaald. Dit komt voornamelijk doordat de verwachting ten aan zien van het aantal huizen dat verkocht zal gaan worden is afgenomen.

In het vorige kwartaal dacht de helft van de woningbezitters en starters dat de huizenprijzen zouden dalen, inmiddels is dat al bijna driekwart. Daarnaast maken de respondenten zich zorgen over de onduidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek. Indirect effect van het dalende vertrouwen is, dat steeds meer mensen actief vermogen opbouwen.

Ook is er bij veel woningbezitters twijfel over de keuze van de rentevastperiode. De onzekerheid over de renteontwikkeling en het dalende vertrouwen in de woningmarkt leidt ertoe dat de woningbezitters niet goed meer weten hoe lang ze hun rente moeten vastzetten. Dit aantal is gestegen van 18% in het derde kwartaal naar bijna een kwart in het vierde kwartaal.

Gepubliceerd op 21 december 2011 om 10:10 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren