VVD: Tijdelijke verhoging Nationale Hypotheek Garantie noodzakelijk

De VVD roept het kabinet op om niet langer te wachten met maatregelen om de vastgoedmarkt weer vlot te trekken. Wederom zou een tijdelijke verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een mogelijke maatregel zijn.

Dat de Nederlandse woningmarkt in zwaar weer zit is duidelijk, de cijfers liegen er niet om. Huizen staan langer te koop, zoweel nieuwbouw als bestaande bouw. Doordat banken minder snel een hypotheek verstrekken kunnen starters lastig een 1e huis kopen of bestaande huiseigenaren naar een groter of ander huis vertrekken.

VVD-woordvoerdster Brigitte van der Burg pleit dan ook vandaag weer voor diverse maatregelen om te voorkomen dat de woningmarkt verder "op slot" gaat. Specifiek werd wederom de Nationale Hypotheek Garantie genoemd als instrument; met een (tijdelijke) hogere Nationale Hypotheek Garantie kunnen banken eerder een hypotheek verstrekken voor juist de wat duurdere huizen die nu langer leegstaan dan voorheen.

In een artikel op 925.nl liet ook directeur Fokkema van NEPROM (Vereniging Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen) zich positief uit over een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie. 'Dat zal de meeste kopers van nieuwbouwwoningen in staat stellen om goedkopere hypotheken kunnen afsluiten.’

Ook stelt Fokkema dat huiseigenaren die een nieuw huis hebben gekocht en hun oude huis nog niet hebben verkocht de hypotheekrente langer dan twee jaar zouden moeten kunnen aftrekken. Op deze manier maken huiseigenaren minder verlies doordat ze twee woningen voor langer dan twee jaar bezitten.

Gepubliceerd op 15 januari 2009 om 1:00 uur door de redactie.

Reageren